Dag 9: Att bada i en blå lagun och uppleva första dagen av sommaren.

Idag (eller egentligen inte alls idag, för det var igår då jag för första gången på hela resan faktiskt glömde bort att skriva) inledde vi dagen med frukost och därefter packande av väskor samt viss städning av lägenheten. Efter att ha lämnat in nycklar och därefter bagage på bagageinlämningen begav vi oss ut på upptäcktsfärd i Reykjavik men insåg ganska snabbt att det var meningslöst. Den 25 april är nämligen en högtidsdag för islänningar och man firar "Första dagen av sommaren" med olika festligheter. Tyvärr började inte dessa festligheter förrän klockan ett vilket gjorde att vi missade dessa. På grund av kyla begav vi oss därför till ett café där jag drack en café latte och därefter vandrade vi runt lite till innan vi åt lunch (återigen det goda crêpestället). På lunchstället visade det sig att det jobbade en svensk tjej och henne pratade jag med en stund och fick reda på att hon pluggade i Reykjavik under ett år.

När klockan slog 13.15 vandrade vi tillbaka till hotellet för att ta bussen till Blå lagunen klockan 13.30. Efter ungefär en halvtimmes bussresa anlände vi till Blå Lagunen, som visade sig vara fantastiskt.

Vi kom in och fick för det första speciella armband som fungerade som lås samt betalning, jättesmidigt! När vi sedan kom in i själva ombytesrummen var de helt fantastiska. Extremt lyxiga med vacker inredning och i duscharna (som var som egna duschar med dörrar) fanns det både tvål och balsam. Efter att ha gjort oss iordning begav vi oss ut till Blå Lagunen och det var fantastiskt. Varmt och skönt och vackert med möjlighet att tvåla in sig med en speciell sorts lera som skulle verka positivt på huden. Jag gick inte upp ur vattnet på två och en halv timme, det var helt fantastiskt.

Efter Blå Lagunen åkte vi till Keflavik och vårt hotell där. Efter att ha installerat oss gick vi och åt middag på ett snabbmatsställe. För min del blev det hamburgare, och det var helt okej. Efter maten tog vi det bara lugnt innan vi gick och lade oss och ställde klockan på 04.00.

Just nu är jag jättetrött och sitter på tåget i Lund och kommer inte orka skriva om dagens resa förrän senare.

Puss och kram.


Dag 8: Att gå, gå, gå och sedan gå lite till.

Idag har vi gått, gått, gått och sedan gått litet till (Har för övrigt idag kommit upp i 11 snygga islänningar). Vi har nämligen haft fri dag och den har vi spenderat på så sätt att vi efter frukost begav oss till köpcentrumet Kringlan för att titta och köpa saker. Trots extremt fina saker (döda mig) så köpte jag inget med tanke på det ständiga mantrat "Amanda, du ska till USA.. Amanda. Nej Amanda, FY, inte titta på skorna!" Och det gick helt okej trots butiker som Zara och Topshop.

Efter kringlan vandrade vi in mot staden igen (sådär 20 minuter) och gick på vägen förbi bland annat en park samt Hallgrimskirkja. Det senare är en stor kyrka som ligger högt beläget i Reykjavik. Med tanke på att kyrkan är nybyggd var den mycket fin och vi satt där inne ett tag och bara andades in lugnet.

Efter detta begav vi oss till det efterlängtade crêpestället (jag har längtat sedan vi anlände i söndags). Där åt jag en crêpe fylld med ost, skinka samt spenat och även en halv crêpe med päron, nutella och kokos. Gott, gott, gott! Efter lunch strövade vi mest omkring i olika butiker och jag inhandlade bland annat en magnet i en turistbutik. På
väg ut hejdade mannen som stod i butiken mig och tittade länge i mina ögon innan han utbrast: "I just have to tell you that you have such beautiful eyes! Your eyelashes are so long".. Lite generad tackade jag och tänker i smyg att det gjorde hela min dag.

Då jag var så trött att jag knappt kunde stå upp lade jag mig för att vila när vi kom hem vid sådär 17.30. Uppenbarligen somnade jag eftersom jag en timme och en kvart senare väcktes av Freija som sade att de var på väg ut för att äta middag. Yrvaken steg jag så upp och följde med till ett litet, men oerhört charmigt, vegetariskt ställe som faktiskt serverade fantastisk mat. Själv åt jag paj med fetaost, spenat och soltorkade tomater. Även detta var gott, gott, gott!

Efter middagen besökte vi mataffären en snabbis för att handla upp de sista pengarna vi fått av skolan till frukost och sedan dess har vi druckit te och ätit typiska isländska "kanelbullar".

Nu säger jag godnatt och längtar efter sängen. Idag är det sista natten i Reykjavik för imorgon beger vi oss till Blå Lagunen och därefter en natt i Keflavik för att i övermorgon flyga så tidigt som 07.00 från Island.

Puss och godnatt så hörs vi!

https://cdn3.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517add7d9606ee330bd9f49a.jpg">https://cdn2.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517add7d9606ee330bd9f49a.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517addb1e087c33ae376c482.jpg">https://cdn2.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517addb1e087c33ae376c482.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517addb39606ee335bf05a9b.jpg">https://cdn3.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517addb39606ee335bf05a9b.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517addd19606ee3351aca462.jpg">https://cdn2.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517addd19606ee3351aca462.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517ade059606ee332136095b.jpg">https://cdn2.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517ade059606ee332136095b.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517ade0b9606ee33654b3b59.jpg">https://cdn1.cdnme.se/2163547/7-3/pic_517ade0b9606ee33654b3b59.jpg" class="image">


Dag 7: Att bada i en varm å medan det snöar samt sitta helt mörbultad i en soffa.

Idag har varit en intensiv och ansträngande dag (och nej, internet är fortfarande extremt dåligt så vi får väl se när detta blogginlägg dyker upp). Vi startade dagen med uppvaknande vid 07.30 och därefter frukost samt förberedande av matsäck. Iklädda full vandringsmundering begav vi oss sedan iväg med buss ut från Reykjavik. 
 
Vi anlände till ett litet turistcentrum där vi provade på ett "jordbävningshus". Detta innebar att gå in ett litet hus (rum) och sedan uppleva skakningar på 6,6 på richterskalan. Rätt häftigt, men var glad att det enbart var på låtsas. 
 
Efter detta begav vi oss iväg till den led vi skulle vandra och begav oss iväg. Att säga att det var lite jobbigt är en underdrift, flåsandes tog vi oss upp längs de branta stigarna och gick förbi små rykande hål och bubblande lera. 
 
Efter ungefär en timme nådde vi fram till den plats vi skulle fika, och trots fint väder på vägen dit hade det nu börjat snöa. Efter skyr (det är det enda vi äter..) och äggmacka gick vi ner till den bäck som låg nedanför. Där bytte vi om till badkläder och lade oss ner. Vattnet var runt kroppstemperatur och det var helt surrealistiskt att ligga i en bäck och bada i varmt vatten samtidigt som det snöade på oss. 
 
Efter ett kallt ombyte tillbaka till vandringskläder började vi vandra tillbaka och tack vare att det nu mest gick nerför gick detta på ungefär en halvtimme. 
 
Efter vandringen åkte vi hem till lägenheten och duschade och tog det lugnt innan vi begav oss till restaurangen Solon där vi gemensamt åt middag allihopa. Själv åt jag svamprisotto med kyckling och parmaskinka. 
 
Hem igen för att hämta badkläder och bege oss iväg till närliggande simhall där vi spenderade en och en halv timme. Det var extremt varmt och skönt även om det var mindre trevligt att vi insåg att minst tre män stirrade på oss (vi pratar alltså inte att diskret observera, utan att stirra). Om det var språket eller helt enkelt bara our good looks (hehe) kommer vi aldrig att få veta. 
 
När vi kommit hem vid sådär 22.15 (simhallen stänger 22) hade övriga gått och lagt sig så vi har ägnat resten av kvällen åt att prata och umgås (Jag, Mikaela och Malin). 
 
Mer än så har faktiskt inte hänt idag även om det verkligen ska bli skönt att gå och lägga sig nu. Vandringen samt det varma vattnet har verkligen tagit ut sin rätt. 
 
Kan även passa på att nämna att jag håller räkningen på antalet snygga islänningar jag har sett, och helt ärligt är det inte många. (Förlåt Tomas men islänningar är enligt mig, generellt, inget vidare vackert folk. Det är dock ett mycket vänligt folk vilket, enligt mig, är mycket viktigare) Innan badhuset idag hade jag sett exakt tre snygga islänningar och efter badhuset fördubblades denna siffra och steg till sex. Helt otroligt. 
 
Nu är jag extremt trött så jag säger godnatt! PUSS. 

Dag 6: Att prata om tillverkade ben och laga mat till 17 personer.

Idag krånglar alltså inte bara blogg.se's app, utan även hotellets internetuppkoppling. Därför lär ni alltså få detta inlägg publicerat en dag försent, även om jag faktiskt skriver det på korrekt dag. En positiv nyhet dock, som ni kanske märkte igår, var att jag kom på hur man laddade upp bilder via safari, så det kanske ni åtminstone kan få.. Och kanske är det värt en dags försening om man samtidig kan få bilder?
 
I alla fall. 
 
Dagen inleddes men en någorlunda sovmorgon till 8.30 då jag yrvaken steg upp och gav alla ett gott skratt över min morgontrötthet. Jag åt inhandlad frukost som vi, efter oändligt lång tid inne på Bonus (Den matbutik som förekommer oftast på Island), lyckats handla: Skyr, te, juice och macka med korv och gurka. Efter att ha tagit det lugnt hela morgonen och egentligen inte gjort någonting mer än att äta (lyckades hinna med en lunch också) begav vi oss vid 11.30 upp till Perlan. 
 
Perlan är en stor byggnad som delvis fungerar som utsiktplats över Reykjavik (jättefint) men som också innehåller en oerhört intressant utställning om Islands historia på Sagamuseet. Där vandrade vi, med hjälp av ljudguider, omkring i ungefär 30 minuter och tittade på de vaxdockor som hörde till. Det roligaste ögonblicket var troligtvis när jag, tillsammans med Malin, sätter mig för att titta på den ca 5 minuter långa filmen som behandlar hur vaxdockorna samt museet byggdes. Vi satte oss ner på två av de stolar som fanns, bredvid en man som vi var noggranna med att inte störa (som uppfostrade ungdomar ni vet). Vi tänkte inte mer på detta förrän Erica kommer förbi och efter en lång stunds studerande av mannen fäller kommentaren "Är han på låtsas eller på riktigt?". Efter viss diskussion, och slutligen skratt, inser vi att nej, här sitter det visst en vaxdocka. Det ger viss inblick i hur verklighetstrogna de var. 
 
På Perlan hann jag och Mikaela även dela på en cheesecake och titta på utsikten. Fin, fint. 
 
Efter detta tog vi bussen till Össur, ett företag som tillverkar proteser. Det kanske inte låter jätteintressant men studiebesöket är definitivt ett av de bästa jag har gjort. Det var väldigt intressant att höra hur de gör och jag kunde inte hjälpa att bli lite tårögd när vi fick se en film om hur dessa proteser hjälpt människor i deras liv. Att se barnen springa och hoppa var helt fantastiskt. Vi ställde även miljoner frågor, fick fika, rundvandring på tillverkningen samt lyssnade på en man som jobbar på företaget och själv har fotprotes. Väldigt intressant helt enkelt. 
 
Efter detta tog vi bussen tillbaka och gick och inhandlade tacos på Bonus till hela klassen. Efter att ha tagit det lugnt i lägenheten en stund gick vi så över till de andra och lagade mat allihop tillsammans innan vi återigen gick tillbaka till oss. Sedan dess har jag duschat, flätat hår, pratat och spelat kort. 
 
Allt som allt har dagen kanske inte varit så intensiv som tidigare dagar men trots detta innehållet en hel del lärorikt och intressant. Imorgon ska vi vandra mellan 9 och 15 och avslutar dagen med middag på restaurang. Kanske (förhoppningsvis) hinner vi även med ett besök på badhuset. 
 
Puss och godnatt så hörs vi imorgon!

Dag 5: Att bli hänförd av vatten och samtidigt spendera tid åkandes runt den gyllene cirkeln.

Blogg.se's app fortsätter att krångla och får därför blogga via webbläsaren. Tyvärr medför detta att jag inte kan ladda upp några bilder. Kan dock lova att ladda upp alla när jag väl kommer hem. 
 
Dagen inleddes med att jag gick upp och gjorde mig iordning för att åka. Till viss del var det lite sorgligt att lämna Borgnäs och min värdfamilj, som jag faktiskt börjat gilla, men samtidigt var det rätt skönt att känna att man inte längre behöver tassa på tå. Efter att ha sagt hejdå till hela familjen skjutsade Auður mig till skolan där bussen väntade. In med alla väskorna och iväg!
 
Vi begav oss alltså iväg på rundturen som kallas för "The Golden Circle" och som innehåller sevärdheterna Thingvellir, Geysir och Gullfoss. Efter ungefär en och en halvtimmes bussfärd från Borganäs, genom vackra miljöer och snöklädda berg, anlände vi till Thingvellir. 
 
Thingvellir är den plats där domar och lagar bestämdes från 800-talet. Platsen var inte bara vacker utan det var även rätt häftigt att vandra mellan kontinentalplattorna. Dessutom kändes det som att vandra runt i Nangiala (Ni vet, Bröderna Lejonhjärta).. Filmen spelades faktiskt delvis in i Thingvellir. 
 
Efter detta begav vi oss till Geysir. Eftersom Geysir inte längre är särskilt aktiv tittade vi på geysern bredvid, Strokkur. Att se vatten skjuta upp 30 meter finns det egentligen inga ord som kan beskriva. Vi åt även lunch vid detta ställe, panini och Skyr, innan jag köpte ett isländskt pannband. Varmt, fint och ett minne från Island gör den perfekt!
 
Sist av allt besökte vi Gullfoss, ett fantastiskt vattenfall! Det faller i flera omgångar och kan beskrivas som maffigt!
 
Efter dessa tre berömda sevärdheter åkte vi mot Reykjavik och vårt hotell. Här bor vi i två stora lägenheter och i min lägenhet är vi 9 personer där jag delar rum med Malin och Mikaela. Efter att ha installerat oss begav vi oss till Islands vanligaste matvarubutik: Bonus. Där inhandlades frukost samt middag som vi sedan tillagade. Middagen, som både var gluten, laktos samt vegetarisk, bestod av grönsakswok och ris: jättegott!
 
Efter middagen gick vi på promenad i staden och hamnade bland annat i ett fantastiskt stort hus gjort av glas. Huset, som låg i hamnen, misstänker vi är ett kultur- eller konserthus, men vi är inte helt säkra. Vi gick även upp för Reykjavik och förbi kyrkan innan vi slutligen gick tillbaka till hotellet. 
 
Dagen har sammanfattningsvis varit underbar med fantastiska naturupplevelser. Som bonus kan jag tillägga att folket här är oerhört vänligt och öppet. Det har hänt mer än en gång att människor frågat var vi kommer från och vi möts ständigt av leenden.  En gång var det t.o.m. en man som började prata på bruten svenska med mig, helt fantastiskt!
 

Dag 4: Att få sinnessjukt ont i rumpan och samtidigt komma på att jag har gjort absolut ingenting med mitt liv.

Så var den fjärde dagen till ända. Det känns lite märkligt att vi redan har varit här i fyra dagar samtidigt som det känns som att vi har varit här i all evighet. Vill dessutom passa på att säga att jag hoppas att detta blogginlägg fungerar som det ska. Appen vägrar nämligen att fungera så så då får safari se till att assistera. 
 
Imorse vaknade jag upp klockan 09.30 och insåg att ingen var hemma. Efter att ha tagit det lugnt i en timme började jag få lite lätt panik och kontaktade en massa innan de slutligen dök upp, de hade tydligen varit på ridträning men detta hade Auður, som var på tävling, helt glömt bort att säga till mig. Suck. Efter att ha pratat en hel del med mamman begav vi oss till dansuppvisningen på skolan där jag mötte upp några av de andra. Så extremt söta och fantastiskt duktiga barn. Dessutom var det fantastiskt att få se Arnar och Dadi (två av islänningarna som elitsatsar) dansa. Finns bara ett ord: WOW. De var helt fantastiska, och här sitter jag och vad har jag egentligen åstadkommit med mitt liv? De var verkligen professionella. 
 
Efter dansen begav vi oss till ytterligare en islänning för att rida. Självklart får jag den yngsta, mest oerfarna som 1) Aldrig har ridits av turister och 2) Aldrig gått i så stor grupp. Efter lite lättare stirrighet gick det dock bra. Hon var jättesöt och hennes namn betydde bergsälva på isländska. 
 
Efter ridningen, som varade i lite mer än en timme, fick vi fika. Regnsbågstårta, brownies, kakor, kaffe etc. Jättegott! Vi betalade, satte oss och åkte hemåt till skolan där jag blev upphämtad av Auðurs mamma. Väl hemma hoppade jag in i duschen och pratade efter detta med mamman medan vi väntade på att Auður skulle komma hem från tävlingen. 
 
Sedan vankades god kyckling och efterrätt innan vi satte oss i soffan och pratade lite till. Jag fick även världens finaste present: Ett par stickade vantar och choklad. 
 
Allt som allt har dagen varit jättebra. Imorgon ska vi åka på The Golden Circle och sedan väntar Reykjavik. Godnatt alla!

Dag 3: Att blåsa bort på en ö och samtidigt få hålla ett tre timmar gammalt lamm.

Dag 3 har, i likhet med alla andra dagar, varit oerhört lång. Så lång att jag inte riktigt fattar att jag upplevt allting på samma dag, det finns liksom inte tillräckligt många timmar för att trycka in såhär mycket nya upplevelser på och ändå lyckas vi på något märkligt sätt

Dagen började med samma procedur som föregående dag. Vakna, klä på sig och sedan äta frukost. Förutom detta hann jag med en känning vid fem på morgonen (jag tror åtminstone att det var idag, men helt ärligt är det så länge sedan att jag inte är helt säker..). Vi begav oss så småningom till skolan där vi ägnade första timman åt rundvandring. Skolan är relativt nybyggd (2007), har vunnit ett arkitektpris och är allmänt fräsch. Om jag förstod det rätt går det ungefär 150 elever på skolan fördelade på ungefär samma sätt som vi gör på gymnasiet. Det finns dock en sak de har som vi bra kan drömma om i Sverige: en GRYM utsikt från skolan. Den är extremt vacker. Efter detta begav vi oss ner (upp?) genom Borganäs (byn .. Staden.. Vi bor i) och gick på ett museum med två utställning på vardera 30 minuter. Vi fick sådan dör extremt vackra hörlurar och gick och lyssnade och tittade. Den första handlade om en saga och följde huvudpersonens och personerna runt omkring dennes liv. Den andra handlade om hur människor bosatte sig på Island på 800-talet och hur det var då.

Efter detta vandrade vi tillbaka för dagens andra måltid på skolan (vi hade innan rundvandringen på skolan blivit serverade gröt till frukost, något som tydligen serveras varje dag, vilket i sin tur gör att inga av våra islänningar äter frukost hemma..) och det var... *trumvirvel* Skyr. Alltså. Det funkade. Men jag är lite väl trött på denna skyr nu för så fantastisk är den faktiskt inte. Till detta serverades även mackor och fiskolja, den senare åt jag dock inte ens en liten droppe av.

Efter lunch begav vi oss till ytterligare ett museum, denna gången tillsammans med våra islänningar (tidigare hade vi varit själva) och vi tittade på fotografier från Island under hela 1900-talet, vilket var jättespännande. Vi fick även se hur ett vardagsrum (allt i allo rum) såg ut i slutet av 1800-talet vilket var ytterst fascinerande. Sist men inte minst fick jag spela på Islands äldsta piano, något som kändes fantastiskt (tror att det var daterat 1830-någonting).

Efter detta åkte några av oss till simhallen vilket bara kan beskrivas som helt fantastiskt. Utomhus fanns tre varma pooler, 37, 39 och 42 grader och även en simpool där man kunde "svalka" sig och simma lite. Det är rätt häftigt när det nästan blåser stormvindar och vi sitter utomhus i ett fantastiskt bad som kostar ynka 525 isländska kronor att gå in på (ca 25 svenska). Efter detta hämtade min och stephanies islänningar, som inte var med i simhallen, upp oss och vi åkte till Berglinds (Stephanies islänning) mormor och morfar och deras fårfarm.

På denna blåste det storm och jag tror aldrig att jag har varit med om något liknande. Men vi fick hålla i ett tre timmar gammalt lamm som fortfarande var blött: helt otroligt. Mormodern och morfadern bjöd även på hemgjord glass i det lilla slitna 60-talshemmet och det var alldeles fantastiskt!

Sedan åkte vi snabbt vidare till stallet för jag för första gången på tre år fick rida. Behöva inte så mycket förklaring men det var oerhört roligt och jag känner verkligen hur mycket jag saknar det. Att efteråt känna hur slut jag var i benen var en sorg, så har det aldrig varit innan och jag kände verkligen hur mycket muskler jag tappat i benen.

Hem snabbt efter detta för att äta och ta på oss vanliga kläder innan vi beger oss till skolan för att ha en myskväll. (Till middag var det för även varmkorv och bröd.. Men jag tror att det var lammkött i korven, jag vet inte riktigt..). Vi pratade, umgicks, spelade biljard och FIFA (jag sög på båda) samt såg på filmen Get Smart som helt ärligt var rätt kass även om den hade sina stunder. Var även på banken och hämtade ut pengar till morgondagens turridning. Efter filmen var klockan 23 och Auður ville åka hem då hon har tävling imorgon så det gjorde vi.

Så nu ligger jag här i sängen och klockan är nästan 12 och jag är jättetrött. Imorgon får jag dock sova ut till sådär 10 vilket ska bli skönt, vi får väl dock se om jag lyckas sova så länge.

Godnatt så ses vi imorgon, puss från Island!

Och eh. Ja. Bilderna är inte så sammanhängande med texten, men håll till godo! Ni får ju faktiskt bilder och idag har inte direkt varit en kameradag.


Dag 2: Att flåsande bestiga en vulkan och samtidigt betala 2200 kronor för några ynka pizzabitar.

Så, dagboksskrivandet fortsätter. Precis som utlovat! (Stolt tjej..) Har också insett att mina rubriker nog mest låter som att jag lider här på Island, men det är nästan så fel som det kan bli.

Under natten vaknade jag tre gånger. Vi kan ju ta dem var och en för sig:

1) 02.16. Insulinpumpen vrålar i högan sky. Tar sådär fem minuter att orientera sig och inse var jag är. Det går bra. Byter sedan insulin till pumpen och somnar om.

2) 05.06. Vaknar. Orienterar mig. Inser att det är dags att gå till skolan.. Tror jag. Hemma är det visserligen det men jag kan glatt snusa vidare och somna om.

3) 06.56. Klockan skall ringa exakt 19 minuter senare men jag känner mig rött utvilad (klockan hemma var alltså 08.56) så jag unnar mig lite Candy Crush och Facebook/Twitter/Instagramtid.

Efter en ganska så vanlig morgon med cornflakes och lättmjölk (som i detta landet ligger på 1,5%.. Alltså. Jag är van vid mycket mindre) åker jag iväg till skolan i full vandringsmundering. (Underställ, kängor, vindjacka, ryggsäck och allt annat) där vi inväntar de andra. Klockan nio beger vi oss iväg.

För att göra en heldag lite kortare upplevde vi följande saker:

- En varm källa. Det var extremt kallt och blåsigt så vi ställde oss efter råd av lärare i vattenångan. Positivt: varmt och skönt. Negativt: man började lukta ägg (ni vet.. Varmvattnet här luktar ägg..) och man blev lite fuktig. Fördelarna övervägde nackdelarna.

- En kyrka och en man som pratade svenska och berättade om Snorri. Vi såg på en gammal kyrka och besökte Snorris bassäng.

- Vi åt lunch vid ett litet märkligt ställe. Eftersom jag vid detta laget inte ätit riktig eller varm mat på ett dygn var detta klart en av de bästa stunderna på dagen. Broccolisoppa och bröd serverades.

- Vandring till varm källa i en flod. Vackert, vackert.

- En getfarm. Roligare än man kan tro. Ursöta getter och jag fick hålla en killing! (Vi ville ta med den hem och använda som klassmaskot)

- Ett vattenfall. Kan beskrivas med ungefär ett ord: Häftigt.

- En gammal vulkan. Efter att snabbt ha klättrat uppåt på trappor och på berget (eh, det fanns knappt staket = jätteläskigt på de hala ställena med ett stup på sådär 100 m) kom jag flåsandes och flämtandes upp och fick se en fantastisk utsikt.

Efter detta åt vi middag vid ett ställe som serverade pizzabuffé. Det var helt okej och jag fick betala hela 2200:- (isländska då), även om många av oss hade problem att koppla upp oss på banken. Malin löste dock det hela genom att betala åt mig.

Efter detta åkte vi hem och jag vilade upp mig ett tag hos min islänning varpå hon säger att hon ska skjutsa sin kusin till dennes kompis. Det slutar med att vi åker bil i två timmar, pratar och lyssnar på musik. Tror att det var viktigt för oss båda då vi kom varandra närmare även om jag ska erkänna att jag blev avundsjuk når vi kör förbi Felicia och Malin på kvällen och inser att alla förutom jag och två till varit och badat på kvällen. Jag är dock oerhört nöjd med min kväll.

Dagen har varit toppen och nu är jag supertrött och ska sova. Jag bjuder på lite bilder så hörs vi imorgon. Puss och kram från ISLAND! (Som för övrigt haft jättefint väder idag!)


Dag 1: Att inte känna frisk luft på 10 timmar och alla andra första intryck av Island.

Hej alla.

Nu är det såhär att jag ärligt talat trodde att det skulle bli exakt noll uppdatering under min resa till Island. Ack så fel man kan ha. Eftersom efterarbetet av resan går ut på att sammanfatta sina intryck av Island tänkte jag göra det lätt för mig och skriva dagbok (Fördelarna är många). Men, och här är det riktigt intelligenta, så kom jag på att jag ju faktiskt kan slå två flugor i en smäll och samtidigt skriva om resan på bloggen så även ni, mina fantastiska vänner, får ta del av resan. Bilder och text utlovas.

Därför tänkte jag nu börja med dag ett som, efter att jag påpekat hur trött jag är (var..), börjar lida mot sitt slut.

Jag gick imorse upp 05.15 för att exakt en timme senare bege mig mot Kalmar och tåget. Efter inhandlande av proviant (yoghurt, Ramlösa och Marabou) satte vi oss på tåget mot Kastrup, en resa som var ungefär lika givande som tågresor brukar vara.

Vi anlände till Kastrup och checkade så slutligen in oss innan vi gick igenom säkerhetskontrollen (där jag inte blev stannar för en gångs skull!!) och gick iväg och käkade någon slags (skitdyr) indisk mat. Slutligen boardade vi planet och lyfte. Resan gick bra, trots lite turbulens. Jag överlevde.

Vi landade så på Island efter tre timmars försök av att inte bli galen på den begränsade rörligheten av ben och steg ut ur flygplatsen (stort WIHO för att min väska kom SJUKT fort) och dog. Det. Var. Kallt. På med vinterjacka och iväg till väntande buss. Igenom kargt landskap, tunnlar och en massvis av öde mark innan det (tack och lov) blir bättre och bättre natur. Vi närmar oss Borganäs.

Borganäs är en liten by (stad..) som ligger på en omringad av vacker natur och berg. Typiskt isländskt helt enkelt. Fint är det här. Men vi steg så av bussen vid skolan där det fanns sisådär 3 islänningar. Min var inte där. In och vänta i värmen varpå islänningens kompis plötsligt dyker upp och hämtar mig och Stephanie. Märkligt.

Vi åker runt lite och pratar och inser att våra islänningar inte kunde hämta oss för att de hade träning (ja, jag tycker att det är lite dålig stil...) så vi åker till träningen, eller till "horse castle" som den direkta översättningen tydligen blir. Det visar sig vara ett ridhus. Efter mycket om och men är de inte där utan i sina horse house (aka stall). Jag träffar min islänning (som för övrigt har den sämsta engelskan jag hört på mycket, mycket länge) i ungefär 2 minuter innan vi åker därifrån. Istället åker vi till kompisens basketbollsträning (ja, jag kände mig extremt välkommen #ironi) där vi så småningom blir hämtade av våra respektive islänningar. Jag är vid detta laget både hungrig och trött och vill helst äta en ordentlig middag. Icke sa Nicke. Vi kommer hem till henne (snällt att jag får sova i hennes rum, mindre snällt att jag får hennes använda lakan...) och äter.. Skyr. Alltså. Jag är hungrig. Och det var helt okej, även om jag inte för fem öre kunde få ner den gräddblandning de hällde ovanpå. Det vände sig verkligen i munnen.

Efter middagen är det återigen stall som gäller och efter en timme där ska vi träffa Stephanie och hennes islänning igen. Jag protesterar efter mycket om och men (i mitt huvud var klockan 22.30 och jag hade gått upp klockan 05.15) och fick komma hem.

Hemma här i detta lilla, men rätt så charmiga, hus duschade jag i vad som luktade som ruttna ägg. Helt ärligt. På grund av allt svavel i vattnet STINKER det.

Allt i allt kunde jag nog helt ärligt ha fått en bättre start, men samtidigt så är det ju som det är. Jag längtar mest till Reykjavik.

Imorgon vankas det vandring och grottor. Det blir nog fint.

Godnatt så hörs vi imorgon för nu ska jag ÄNTLIGEN sova!


ISLAND.

Aktiviteten är ungefär lika stor som vanligt, men vad gör det när man snart är en nybakad student? Imorgon flyger vi mot ISLAND, något som alltid har känts otroligt långt borta men som plötsligt är här. Helt otroligt, men det ska bli jättekul. Vi ses om tio dagar!

Hur man vet att man älskar musikaler lite för mycket?

Man drömmer att man innehar huvudrollen i sin favoritmusikal. Ajajaj. Jag är skadad. Nu ska jag fira att min projektrapport är inne!

Utkast: Apr. 07, 2013

FÄRDIGT OCH KLAPPAT OCH KLART OCH FIXAT:
Balklänning - √
Studentklänning - √
Balskor - √
Studentskor - √
Smycken - √
Kuvertväska - √
Balinbjudan betald - √
Studentmössa - √

ESTA fixat och betalt - √
EU:s försäkringskort beställt - √
Present till Islandsfamiljen - 1/2√ (Eh. Måste köpa godis)


ATT FIXA OCH KLAPPA OCH KLARA:
Sjal - Gah, panik.
Studentflak - MER PANIK.

Och apropå att jag snart tar studenten! Det är helt sjukt men om en och en halv vecka (!!) sticker jag iväg till Island med klassen och om exakt en månad är det USA som gäller! WIHO! 66 dagar till studenten och tiden rinner iväg som jag vet inte vad.

RSS 2.0